Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naruto - Info

 Naruto (japonsky ナルト, Naruto) je japonská manga (v jiném významu je to jedna ze surovin v tradičním japonském jídle ramen), kterou kreslí a píše Masaši Kišimoto. Příběh sleduje chlapce, Naruta, který se ve vesnici Konoha učí na akademii pro nindža bojovníky. Naruto je energický, zbrklý a cílevědomý. Jeho snem je stát se nejvyšším a nejmocnějším nindžou ve vesnici — Hokagem, což v nindžovském světě znamená něco jako starosta, který je nejsilnější z vesnice.

Manga poprvé vyšla v roce 1999 v časopise Šúkan Šónen Jump a vychází dodnes (ke dni 28. 8. 2011). Později začaly jednotlivé kapitoly vycházet ve formátu tankóbon. V roce 2002 vznikla anime adaptace mangy, za kterou stojí Studio Pierrot a režisér Hajato Date. Tato anime série má celkem 220 dílů a poslední díl byl odvysílán v roce 2007. V tomtéž roce začala vycházet nová série Naruto Šippúden, která navazuje na sérii první. Začíná přibližně 2 a půl roku po ději popsaném v sérii Naruto. Také tato série je podle předlohy manga a zatím má 262 dílů (k datu 12. 5. 2012). Vyšlo i několik animovaných filmů, které příběhem nenavazují na děj v sérii, a několik konzolových her.

Licenci na vydávání mangy si zakoupilo nakladelství CREW, manga vychází jednou za dva měsíce. Existuje také neoficiální překlad fanoušků, šířený přes internet. Dabovanou anime sérii Naruto vysílala televizní stanice Jetix (dnes Disney Channel), ale pouze 95 dílů, neboť se Jetixu další díly zdály být nevhodné pro děti. Dnes seriál vysílá Animax.